Facebook

Menghentikan Aplikasi Facebook Rakan Daripada Mengakses 
Maklumat Peribadi


Kebanyakan pengguna Internet sedar akan privasi mereka terhadap maklumat peribadi mereka disebarkan kepada dunia,tetapi adakah anda tahu kadang-kadang ianya adalah rakan anda yang secara tidak sedar menyebarkan maklumat peribadi anda?

Suapan Berita Facebook Bakal Mendapat Wajah Baru

Facebook bakal memberi seksyen suapan beritanya wajah baru dan akan menghebahkan perubahan tersebut ketika acara media yang dijemput sahaja.

Ia dikatakan terlalu banyak iklan dalam usaha Facebook untuk meningkatkan hasil daripadanya.

Seperti selalu,apa-apa sahaja Perubahan yang dilakukan Facebook akan pasti memberi impak terhadap privasi pengguna.

Facebook Tampal Kelemahan Yang Membolehkan Rampasan Akaun

Facebook telah menampal kelemahan serius yang membolehkan penyerang merampas dengan senang data peribadi akaun pengguna dengan memperdaya pengguna supaya menekan link yang direka kata pengkaji keselamatan yang memberikan hasil kajian terhadap kelemahan yang ditemui kepada Facebook.

Facebook Menjadi Sasaran Pengodam,Tiada Data Pengguna yang Terjejas

Facebook mengatakan bahawa mereka telah menjadi sasaran serangan canggih pengodam tetapi tiada bukti menunjukkan bahawa sebarang data pengguna terjejas.

Serangan tersebut berlaku selepas Twitter meminta 250,000 penggunanya menetapkan semula kata laluan.Pada minggu yang sama juga,The New York Times dan Wall Street Journal juga diserang penggodam yang dikatakan berasal dari China akibat daripada berita yang mereka sebarkan.

Gadis Bunuh Diri Selepas Ayahnya Post ini di Wallnya?Tidak,ianya adalah putaran baru penipuan di Facebook

Berita ini sekitar September 2010,tetapi masih kekal menerima jumlah trafik yang tinggi dengan penipu-penipu berniat jahat berterusan menggunakan cerita tentang seorang gadis yang membunuh diri sebagai menyebarkan kempen mereka ke serata Facebook.Penipuan ini menggunakan pelbagai teknik dan variasi untuk penyamaran itu untuk memaksimunkan peluang mereka memerangkap orang supaya mengambil kaji selidik atau survey atau menyerahkan maklumat peribadi.

Keselamatan Rangkaian Sosial

Facebook,Twitter dan banyak lagi rangkaian sosial popular telah memberikan penjenayah siber saluran tambahan untuk mencuba mengambil data peribadi anda.Sebagai contoh,penipu mungkin mencipta app Facebook yang berniat jahat yang mencuba untuk menuai maklumat anda untuk keuntungan kewangan,menyebarkan link tercemar dan merampas profil orang lain.

Tips Lagi Untuk Melindungi Akaun Facebook Anda..

Ini dia lagi tips untuk memastikan akaun facebook anda selamat..
Sharethis