Jumaat, 27 Disember 2013

Antivirus Gagal Buang Malware Dalam Komputer Anda?Ketahui Caranya Di Sini..

Anda tahu atau tidak bahawa 32% komputer yang mempunyai perisian antivirus di dalamnya tetap dijangkiti malware?Malware boleh hadir dalam bentuk script,code,atau pun dalam bentuk perisian yang ditugaskan untuk menjejaskan operasi komputer,mendapatkan maklumat sensitif ataupun untuk mendapatkan akses kepada sistem sulit.Malware bukan sekadar virus malah ia mungkin trojan,rootkit,worms,dialers,keylogger,spyware,adware, atau perisian sekuriti palsuJadi apa penyelesaian anda terhadap situasi ini...'install' satu lagi perisian antivirus?Saya tak rasa itu idea yang bagus kerana ia akan menyebabkan konflik terhadap komputer kerana dua perisian dengan fungsi yang sama ingin melindungi komputer anda.

Kegagalan perisian antivirus untuk membuang malware yang ada mungkin disebabkan oleh kehadiran rootkits iaitu sebuah mekanisme pertahanan 'malware' untuk mempertahankan diri daripada antivirus.Rootkits mampu menyorok fail,folder,proses,registry key malah dirinya sendiri tidak dapat dilihat.

Inilah tugas yang sebenarnya dijalankan oleh TDSSKiller,sebuah utiliti sekuriti anti-rootkit daripada Kaspersky.Antara rootkit yang dikesan oleh utiliti ini ialah TDSS,Pihar,ZeroAccess
dan macam-macam lagi la,rasanya anda tidak perlu tahu pun namanya kan...




Download perisian ini dari link ini TDSSKiller Utility 

Utiliti ini tidak perlu di install,ianya terus boleh dijalankan,tetapi sebelum anda jalankan utiliti ini,rename utiliti ini kepada iexplorer.exe dan tukar parameternya dengan check pada ruang Detect TDLFS file system.


Jika utiliti ini dapat mengesan sebarang rootkit apabila pengesanan berakhir,klik 'continue' untuk buang jangkitan dan reboot mungkin diperlukan untuk membuang sepenuhnya jangkitan tersebut.Cuba scan semula komputer anda dengan antivirus sama ada antivirus dapat membuang malware yang menjangkiti komputer anda.

Rasanya setakat ini dulu daripada perisian hebat kita ini daripada Kaspersky..

Harap ini dapat membantu anda membuang malware yang bermaharajalela di dalam komputer anda..Stay Secure

Ikuti saya di Google+ dan laman facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya









Isnin, 16 Disember 2013

MyICT Training Center:Peluang Belajar Yang Tidak Boleh Dilepaskan

Haa..da lama kan saya tak post apa-apa di blog saya ini.Banyak kerja yang perlu dibuat dan final exam pun semakin dekat.Kalau anda nak tahu,saya baru sahaja mengikuti kursus Microsoft Visio 2010 yang sememangnya memberikan pengalaman dan pengetahuan berguna buat saya.

Apa yang menarik perhatian saya ialah harga yang ditawarkan jauh lebih rendah berbanding di kampus dan tempat lain.Lagi satu..ialah saya lebih sukakan persekitaran seperti tuisyen dengan jumlah pesertanya terhad dalam satu bilik.

Kursus yang ditawarkan oleh pusat latihan ICT ini selain daripada Microsoft Visio adalah Microsoft Word,Excel,Powerpoint,Publisher dan Internet.Buat masa ini kursus Internet belum bersedia lagi memandangkan pusat ini pun baru dibuka.

Apa lagi yang nak dikatakan ya..emm

  • Yuran Berpatutan
  • Tenaga Pengajar Berpengalaman
  • Jadual Yang Fleksibel
  • Diskaun 5% Untuk Daftar Berkumpulan
  • Harga Pembukaan Promosi
  • Sijil kehadiran diberi selepas tamat kursus
  • Terdapat kursus Basic dan Advanced
Di bawah menunjukkan cara untuk ke sana:



Dari simpang empat masuk ke IPK Melaka,terus sahaja ke Taman Muzaffar Height.Lihat kanan anda dan anda boleh nampak kedai EcoBicycle,pusat latihan ICT ini terletak di sebelahnya sahaja.Anda juga boleh masuk dari Lebuh Ayer Keroh..

Untuk pertanyaan lanjut tentang jadual,harga,anda boleh menghubungi nombor:
  1. 016-2073740
             atau
     
    2.  019-6832949

            atau
     
     Hantar Email

Rasanya setakat ini dulu,mari lah kita rebut peluang ini tapi ingat tidak berbaloi jika anda tidak mengamalkan apa yang anda belajar di situ..






Rabu, 20 November 2013

ZoneAlarm Free Firewall Alternatif Terbaik Berbanding Windows Firewall

Anda sudah bosan dengan Windows Firewall kerana anda tidak dapat mengawal sepenenuhnya 'firewall' anda,jadi apa kata anda cuba pula perisian firewall percuma yang ditawarkan ZoneAlarm iaitu antara 'firewall' percuma terbaik yang mampu menandingi 'firewall' yang lain yang kadang-kadang dilengkapi bersama dalam antivirus berbayar seperti McAfee,Avast dan lain-lain.

Terdapat tiga tab utama iaitu:


Anda boleh membiarkan sahaja jika perisian firewall ini menyatakan bahawa 'antivirus' ada tetapi tidak dipasang sedangkan komputer anda sudah pun mempunyai 'antivirus'.

'Privacy Toolbar' yang disediakan dapat meningkatkan privasi anda dengan menghalang penjejak dan menyediakan laporan privasi Facebook anda namun 'Identity Protection' hanya disediakan untuk United State(US) sahaja.


Ini adalah antara ciri penting perisian ini yang membolehkan anda mengawal sendiri program.'Notification' akan terpapar pada ruang kanan bawah anda,menghendaki anda memilih sama ada untuk membenarkan program yang anda ingin jalankan.

Anda boleh 'explore' sendiri ciri-ciri yang ditawarkan perisian percuma ini yang pasti dapat meningkatkan lagi keselamatan komputer anda.

Rasanya setakat ini dulu..Stay Secure

Ikuti saya di Google+ dan laman facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya




Selasa, 5 November 2013

EMET 4.0 : Mitigation Toolkit For Your Windows

Satu lagi alatan untuk keselamatan komputer anda,kali ini ianya dibawa oleh Microsoft dalam satu pertandingan inovasi yang membawa kepada penciptaan alatan ini.

Apa yang anda boleh harapkan daripada alatan ini?Alatan ini mampu mempertingkatkan keselamatan aplikasi pihak ketiga dalam komputer anda.Ia menambah pemeriksaan tambahan dan analisis memori ke atas proses yang sedang berjalan.Ia memaksa aplikasi-aplikasi supaya menggunakan pertahanan keselamatan yang penting dibina dalam Windows walau mereka mahukan atau tidak.Pertahanan keselamatan penting menyebabkan lebih susah untuk eksploit dan 'malware' untuk mencari tempat yang spesifik dalam memori sistem untuk menjalankan kerja kotor mereka.

Ringkasnya,EMET dibina untuk langkah pencegahan menghentikan serangan dalam memori dan menyingkirkan kebolehan untuk 'remote code execution'.

Gambar di bawah menunjukkan 'GUI' alatan ini..




Sentiasa tetapkan supaya DEP,ASLR dan Certificate Trust 'Always On' manakala untuk SEHOP cuma tetapkannya pada Application Opt In kerana ciri ini mungkin menyebabkan konflik pada aplikasi.

Anda boleh menambah aplikasi pihak ketiga lain dengan mengklik pada menu Apps dengan ikon EMET di atas panel.Penambahan aplikasi mungkin memerlukan 'reboot' untuk perubahan memberi kesan.

Anda boleh juga mengklik menu import untuk mengimport profil perlindungan.Jangan risau kerana ianya sudah disediakan.

Perlu diingati,alatan pencegahan ini tidak 100 peratus mampu menghalang serangan tetapi ianya amat bagus untuk menghalang serangan yang menggunakan kaedah tradisional yang biasa digunakan penyerang.

Kenapa saya cakap ianya tidak 100 peratus mampu menghalang serangan kerana EMET tidak berfungsi ke atas serangan melepasi 'Sandbox' seperti yang berlaku dalam kes Java yang menggunakan kaedah eksploit moden.

Anda boleh memuat turun EMET 4.0 di sini EMET 4.0 

Anda dinasihatkan supaya menetapkan 'Recommend Settings' ketika memasang alatan ini.

Rasanya setakat ini dulu..Stay Secure

Ikuti saya di Google+ dan laman facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya



Jumaat, 11 Oktober 2013

ScriptSafe:Extension Yang Mampu Mengawal Javascript Pelayar Web Anda

Some Overview of Scriptsafe Options


Ini adalah antara ciri-ciri yang ditawarkan oleh extension yang menyerupai Noscript yang mampu memberikan anda kebebasan mengawal Javascript pelayar web anda.Kenapa anda memerlukan extension ini?-kerana laman web sekarang banyak dieksploit oleh 'script' yang berniat jahat.Anda tidak akan sedar bahawa terdapatnya 'script' berniat jahat yang dijalankan apabila anda membuka sesuatu laman web.Melalui extension ini,anda akan dapat mengetahui 'script' apa yang sedang dijalankan laman web tersebut apabila anda melayarinya.

Sebelum saya sedar terhadap kehadiran extension seperti ini,saya mengawal Javascript saya melalui:
(Lihat gambar di bawah)

Anda perlu klik pada (Do not allow any site to run Javascript) dan mengisi pengecualian pada laman web yang anda benarkan untuk menjalankan Javascript di dalam (Manage exceptions..) - Ini sebelum kehadiran ScriptSafe

Melalui ScriptSafe,apabila anda tidak membenarkan 'script' tertentu dijalankan dalam laman web,ia juga dapat mengelakkan iklan daripada dipaparkan dan sekaligus meningkatkan kelajuan untuk membuka sesuatu laman web.Sekali lagi,seperti mana yang saya katakan dalam post sebelum ini..attitudes anda yang penting (anda perlu juga membenarkan 'script' untuk iklan dijalankan kerana ianya adalah keuntungan untuk 'publisher' laman web tersebut di atas kandungan percuma yang diberikan kepada anda).Anda boleh mengetahui sama ada 'script' tersebut adalah untuk iklan atau tidak dengan melihat perkataan ads pada nama 'script' tersebut.

Anda boleh klik pada ikon Scriptsafe pada pelayar web Google Chrome anda dan bermain dengan pilihan yang anda.Anda boleh mempercayai seluruh domain jika anda yakin bahawa laman web tersebut selamat dengan klik pada 'Trust'.Anda juga boleh membenarkan sementara 'script' yang dihalang untuk dijalankan hanya pada ketika sesi itu sahaja dengan klik pada 'Allow All Blocked For Session'.

Kalau saya nak terangkan setiap satu ciri yang ada dalam Settings ScriptSafe mungkin tidak cukup untuk satu post ini,jadi anda perlu lah cari di Internet untuk mengetahui lebih lanjut tentang sesuatu ciri yang ada seperti remove webbugs,block click through referrer,antisocial mode dan sebagainya..

Settings Yang Dicadangkan Sebaik Sahaja Anda Memasang extension ini yang boleh didapati Chrome Store:



Jika anda ada sebarang masalah dalam menggunakan extension ini,anda boleh lah menulis pada ruangan komen di bawah,saya akan cuba selesaikan.

Extension ini dicipta oleh Adrew Y. andryou.com
Jika anda suka extension ini,luangkan lah masa anda untuk rate dan memberikan review yang baik terhadap extension ini.

Selamat mencuba..; )

Ikuti saya di Google+ dan laman facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya.

















Selasa, 1 Oktober 2013

Extension Web Yang Berguna Untuk Sekuriti dan Privasi Anda

Penggunaan pelayar web kadang-kadang memerlukan bantuan extension atau plugin untuk membantu kita dari segi sekuriti dan privasi selain daripada setting sedia ada pelayar web tersebut.

Jadi untuk post kali ini,buat pertama kalinya,kita akan bercakap tentang extension atau plugin sekuriti dan privasi.



+Adblock Plus ,dengar namanya saja sudah cukup untuk mengetahui fungsinya iaitu untuk menghalang iklan.Ianya dibangunkan menggunakan Javascript,CSS.Ia menghalang iklan berdasarkan senarai atau 'list' yang dilanggan.Easylist dan Fanboy list adalah antara 'list' yang popular.Selain itu,terdapat juga 'list' untuk menyekat daripada melawati laman web yang berbahaya dan 'anti-social tracking'.Anda akan dilanggan secara automatik kepada senarai Easylist,anda boleh menambah 'list' lain yang disediakan di ruang option extension tersebut.Jika anda ingin menambah 'list' lain yang tidak disediakan di situ,anda perlu pergi ke laman web Adblock Plus untuk melanggan 'list' lain.Tapi anda dinasihatkan supaya tidak melanggan terlalu banyak 'list' bagi mengelakkan masalah pada pelayar web disebabkan konflik.
Adblock Plus menghalang Javascript,Flash yang digunakan untuk menayang iklan.Untuk iklan teks pula,Adblock Plus menggunakan pendekatan menyorok iklan teks tersebut daripada menghalangnya untuk dimuat turun.

Adblock Plus boleh menghalang iklan Youtube dan di laman Facebook anda.Tetapi ianya tetap bergantung kepada anda.Jika anda inginkan pengalaman yang lebih sosial,anda boleh nyahaktifkan di laman facebook supaya anda boleh melihat stream iklan terbaru,cuma anda perlu berhati-hati kerana kebanyakan iklan berniat jahat dengan memerangkap anda supaya klik padanya.Begitu juga iklan di Youtube,jika anda selalu menggunakan Youtube,mungkin anda patut menyokongnya di atas kandungan percuma yang ditawarkan kepada anda dengan menyahaktifkan Adblock Plus pada laman Youtube.Semua ini bergantung kepada 'attitudes' anda sendiri.

Penghalangan iklan membolehkan page load lebih cepat berbanding biasa.

Anda boleh memilih untuk menyahaktifkan Adblock Plus pada laman web yang anda mahukan atau memilih untuk menapis sesetengah ruang sahaja dengan mengklik pada ikon Adblock Plus pada pelayar web anda.
Iklan kadang-kadang membawa risiko malware kerana penjahat menyelitkan kod berbahaya di sebalik iklan tersebut.Jadi kita perlulah berhati-hati dengan melihat jenis iklan sama ada baik atau buruk.

Tetapi sebagai pengguna Internet yang bertanggungjawab,kita juga perlulah menyokong laman web yang kita layari dengan melihat jenis iklan yang ditawarkan kerana mereka bergantung kepada iklan untuk mendapatkan keuntungan ke atas kandungan percuma yang ditawarkan kepada kita.

Jadi apa lagi,pasang lah extension Adblock Plus yang boleh didapati di Chrome Store,Mozilla Firefox,IE Gallery dan Opera.Dan ingat tanggungjawab anda sebagai pengguna Internet.

That's all Stay Secure..

Ikuti saya di Google+ dan laman facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya.

Jumaat, 20 September 2013

Eksploitasi Pelayar Web:Apa Yang Perlu Kita Buat?

Kita boleh lihat pelayar web tidak kiralah Internet Explorer,Mozilla Firefox ataupun Chrome sentiasa dinaik taraf ke versi seterusnya kebiasaannya bagi menampal lubang-lubang yang membolehkan eksploitasi berniat jahat dilaksanakan atau lebih mudah dikenali sebagai 'security bugs'.

Walaubagaimanapun,adakah kita hanya mahu mengharapkan mereka iaitu pembangun pelayar web untuk menampal 'security bugs' tersebut sementara kita terus bebas melayari Internet dengan senang hati tanpa memikirkan risiko yang ada.

Apa yang kita boleh buat ketika eksploitasi sedang berlaku keatas pelayar web yang kita gunakan dan pembangun belum lagi mengeluarkan 'security patch' untuk menampal 'security bugs'?

Langkah ini boleh dikira wajib untuk anda laksanakan bagi mengelak anda daripada menjadi mangsa iaitu jangan gunakan akaun pentadbir atau 'administrator' untuk melakukan aktiviti harian anda melayari Internet.

Kedua ialah gunakan EMET yang boleh dimuat turun di laman Microsoft yang boleh mengurangkan risiko anda menjadi mangsa 'remote code execution' dan 'elevation of privileges'.Perisian ini berfungsi untuk sistem operasi Windows 7 dan bawah daripadanya.

Rasanya setakat ini sahaja..Diharapkan anda akan melaksanakan langkah ini bagi mengurangkan risiko anda menjadi mangsa..

That's all Stay Secure..

Ikuti saya di laman facebook TEKNO Crazee atau follow saya di Google+ supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya.

Khamis, 12 September 2013

Perisian Crack Sudah Menjadi Satu Kebiasaan

Secara umumnya atau lebih difahami,perisian 'crack' adalah perisian yang didapati dalam versi penuh dengan memasukkan 'register key' tanpa bayaran.

Perisian ini 'di crack' melalui proses yang dinamakan 'software cracking' iaitu modifikasi perisian untuk membuang atau menyahaktifkan ciri-ciri yang difikirkan tidak perlu pada pandangan orang yang crack perisian tersebut selalunya berkait dengan kaedah perlindungan(copy protection,protection against the manipulation of software),trial/demo version,serial key,hardware key,date check,CD check ataupun 'software annoyances'.

Penghasilan dan penggunaan salinan perisian crack adalah haram dan terdapat undang-undang tentangnya.

Keburukan perisian crack di sebalik kelebihan yang diterima iaitu penggunaan versi penuh tanpa membelanjakan satu sen pun untuk mendapatkannya ialah kebanyakan perisian crack turut disertakan dengan virus dan tidak semestinya sentiasa berfungsi dengan baik setiap masa.

Perisian yang dimuat turun secara umumnya datang dengan dua benda:

  1. Keygen:Key Code Generator.Alternatifnya,ia disertakan dengan fail teks yang mempunyai 'key code' yang dianggap akan berfungsi."Key Code" di sini bermakna key code produk untuk pemasangan selalunya dijumpai di dalam manual pemasangan
  2. Crack:Secebis code yang disalin daripada code asal dalam direktori game,secara manual atau dengan 'installer'.Perisian secara umumnya bermakna perisian tersebut telah dimodifikasi menjadi 'registered'.
Bergantung kepada kompas moral anda,ini mungkin baik atau buruk.

Terdapat bahaya yang tersembunyi di sebalik perisian crack.Trojan,keylogger,virus kerap dihantar melalui perisian ini.

Jika anda tidak pasti,keylogger adalah perisian yang menghantar taipan key pada keyboard anda kepada orang ketiga iaitu orang jahat.Ini termasuklah username,password anda lebih-lebih lagi apabila anda menggunakan komputer anda untuk urusan bank,pembelian dalam talian.

Sumber:
  1. Wikipedia
  2. Yahoo! Answer
Ikuti saya di Google+ atau laman facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya..

That's all,Stay Secure..

You Might Like:

Sabtu, 7 September 2013

Tips Lagi Untuk Melindungi Akaun Facebook Anda..


Ini dia lagi tips untuk memastikan akaun facebook anda selamat..

1 Hentikan Enjin Carian Daripada 'Indexing' Profil Anda

Facebook mungkin sesuai untuk bersosial dengan keluarga dan rakan anda tapi anda pasti tidak mahu profil anda diketahui umum melalui enjin carian..haa..kalau anda nak tahu,peluang anda mendapat kerja mungkin terjejas jika syarikat yang mencari kerja tersebut dapat mengetahui peribadi anda yang sebenarnya..

Ini dia caranya..pergi ke privacy settings dengan klik pada ikon cog dibahagian atas kanan anda.

Kemudian,pergi ke privacy tools..untick checkbox pada search engine indexing.Selalunya ciri ini aktif secara default jadi amat berguna jika anda menyaktifkan fungsi ini.

Ikuti saya di Google+ dan laman facebook TEKNO Crazee jika anda tidak mahu terlepas sebarang post terbaru daripada saya..

That's all,Stay Secure..

You Might Also Like:


Jumaat, 30 Ogos 2013

Tips Untuk Memastikan Data Anda Kekal Sulit

Di dalam dunia moden ini,hampir semuanya terhubung lebih-lebih lagi dengan Internet,kebolehan untuk mengekalkan data peribadi seseorang itu kekal sulit kelihatan sukar dengan perkembangan baru dalam teknologi.
Dengan peranti atau perisian baru dicipta,akan ada yang akan mengetahui cara untuk membawa keluar maklumat tersebut daripadanya.Hakikatnya,berdasarkan kepada Federal Trade Commision,kecurian identity melalui elektronik adalah jenayah nombor satu yang akan menghantui kita di hari-hari akan dating.
Mengetahui situasi ini,disertakan beberapa tips bagi mengelak maklumat peribadi anda dicuri dan disalahgunakan.Tips di bawah memang amat mudah sekali dan sangat efektif,malangnya sesetengah orang menjadi agak malas apabila ianya tentang keselamatan computer,gagal mengambil pendekatan proaktif untuk mencegah masalah tersebut.
Di bawah adalah beberapa tips yang mudah untuk dilaksanakan:

1.Tukar kata laluan secara kerap

Salah satu pertahanan paling senang dan paling efektif adalah menukar kata laluan anda secara kerap.Kata laluan paling bagus adalah campuran huruf besar,huruf kecil,nombor dan symbol.Perlu diingatkan supaya tidak menggunakan kata laluan yang sama.Banyak orang mendapati akaun peribadi,emel dan akaun kewangan mereka digodam kerana mereka kata laluan yang sama untuk segalanya.

2.Tutup Akses Umum Terhadap Laman Sosial

Jika pengodam tidak dapat meneka kata laluan akaun,dia boleh mencari maklumat seseorang di laman sosial.Orang selalu menggunakan nama saudara,kawan atau kenalan mereka sebagai kata laluan.Dengan menutup akses umum terhadap akaun laman sosial dan data mereka,pengguna boleh mencegah pengodam daripada mendapat maklumat mereka.

3.Periksa Laporan Kredit Setiap Tahun


Laporan kredit adalah alatan yang berguna untuk peminjam dan juga pengodam.Laporan kredit adalah sangat berbahaya kerana ia dapat mengenalpasti setiap akaun yang dibuka dan ditutup yang berkait dengan nama peminjam dan nombor keselamatan social mereka dan amat berpotensi terdedah kepada pengodam.Dari sisi positifnya,laporan kredit secara tepat dapat mengawasi pembukaan akaun baru atau talian kredit.Jika sukar untuk memantau laporan kredit,anda boleh menggunakan perkhidmatan pemantauan untuk mudah menyelia laporan kredit dan melengkapkan semakan kredit secara kerap.Perkhidmatan ini termasuklah amaran mudah melalui emel atau teks apabila ada perubahan terhadap rekod kredit dan juga menghalang sebarang aktiviti baru.

4.Pastikan Perisian Antivirus dan Firewall Dikemaskini


Komputer peribadi hanya boleh dikatakan selamat seperti sistem yang secara aktif melindunginya.Program antivirus dan firewall memang melakukan kerja yang bagus bersama-sama dalam menghalang penceroboh.Walaubagaimanapun,mereka hanya bagus seperti definisi terbarunya.Jika program ini menjadi terlalu ketinggalan dari segi kemaskininya,pengodam akan dapat mencipta cara baru atau alatan yang dapat menceroboh ke dalam komputer.

5.Sentiasa Kemaskini Sistem Operasi Komputer


Program komputer yang asas juga dapat menyebabkan kelemahan dalam keselamatan data.Tidak kiralah ianya Java,Windows atau program Office seperti Microsoft Word,semua program yang tidak dikemaskini melambangkan kelemahan dalam keselamatan komputer.Dengan sentiasa mengemaskininya,masalah ini dapat diatasi apabila pembangun program tersebut melancarkan kemaskini terbaru untuk membantu menghapuskan sebarang kelemahan dari segi sekuriti.

Anda tidak mampu menghalang semua masalah,tetapi dengan mencipta pertahanan yang lebih kuat  dengan tips di atas mampu mengekalkan data anda sulit,anda menjadi sasaran yang lebih sukar untuk diserang.Pengodam juga malas,jadi mereka lebih suka mensasarkan sasaran yang mudah berbanding yang melibatkan kerja yang lebih.
Artikel ini telah diekstrak dan diterjemah daripada artikel asal..


Tentang Pengarang Timothy Wrightman adalah CEO/Presiden Effective Data di Schaumburg,IL.Dengan khidmat konsultan EDI,Effective Data menyediakan pelbagai servis EDI dan data integrasi.Berhubung dengan Effective Data di Facebook dan LinkedIn.

Note: The details tag is currently only supported in Chrome and in Safari 6.
Ikuti perkembangan post terbaru daripada saya dengan mengikuti saya di Google+ dan juga halaman facebook TEKNO Crazee..




Rabu, 21 Ogos 2013

Final Smartphone OS Showdown

Telefon pintar daripada iOS Apple,iPhone masih lagi boleh diiktiraf sebagai telefon pintar No.1 di dunia dari segi inovasi teknologinya.Tapi bagi pengguna yang inginkan telefon pintar yang lebih terbuka,lebih bergaya dan lain daripada lain,pastinya telefon pintar sumber terbuka akan menjadi pilihan yang sangat ideal dan menarik.

Berbeza dengan pemain industri telefon pintar utama sekarang seperti Android dan iPhone,pesaing telefon pintar baru ini datang dengan ceritanya yang tersendiri di sebalik kemunculannya.Nak cerita semua,memang penuh la post kali ini.

Pasaran telefon pintar ini mungkin belum boleh didapati di Malaysia,tapi pasti ini bukan halangan untuk mendapatkannya jika hati sudah terpikat dengan kelainan yang ditawarkannya.

Telefon pintar pilihan saya ialah Ubuntu Touch dan Sailfish OS..Tak sabar ingin mendapatkannya menggantikan telefon pintar Android sedia ada ini.Jadi yang mana satu pilihan anda..Nixie Pixel Does Linux,teruskan kerja anda



You Might Also Like:

Isnin, 19 Ogos 2013

Telefon Pintar Baru Dengan Ciri Keselamatan Baru



Telefon pintar sekarang dilengkapi ciri keselamatan seperti corak,PIN dan kata laluan.Ciri keselamatan ini biasanya dilengkapi pada peranti Android dan juga peranti sistem operasi yang lain.Pernahkah anda terfikir apa yang akan berlaku jika telefon pintar anda hilang atau lebih teruk,dicuri?Kita kini lebih terhubung dengan peranti kita berbanding orang di sekeliling kita.Adakah anda yakin ciri keselamatan sedia ada mampu melindungi maklumat peribadi dalam telefon pintar anda.Kebanyakan daripada kita menyimpan maklumat sensitif termasuk maklumat kewangan dalam telefon pintar kerana ianya lebih mudah diakses apabila diperlukan tetapi ini juga menyebabkan telefon pintar kita lebih terdedah kepada bahaya jika berlaku sesuatu yang tidak diingini.

Kerisauan ini timbul kerana ciri keselamatan yang ada masih mempunyai kelemahan.Seperti yang kita semua tahu,tiada apa yang 100% selamat.Bayangkan jika telefon pintar kita dicuri,dengan mudah kata laluan yang ditetapkan dalam peranti telefon pintar kita dipecahkan lebih-lebih lagi apabila menggunakan kata laluan yang lemah.Kecanggihan teknologi dan juga penggodam sekarang membolehkan mereka melepasi 'bypass' unlock screen dengan beberapa triks.

Diharapkan ciri keselamatan baru dapat memberikan pengukuhan terhadap keselamatan telefon pintar yang seolah-olah menjadi nyawa kepada kita,mudah dibawa ke mana-mana dan memudahkan kehidupan kita.

Antara ciri keselamatan baru tersebut ialah 'multi-factor authentication' yang melibatkan penggunaan peranti atau perkakasan kedua dalam mengesahkan identiti.Seterusnya ialah 'biometric' yang melibatkan interaksi pengguna.Penggunaan ciri keselamatan baru ini diberitakan akan diperkenalkan dalam peranti iOS Apple yang baru nanti.Buat masa ini,ciri keselamatan baru ini belum lagi diperkenalkan jadi penggunaanPINs adalah yang terbaik buat masa ini.

Ikuti saya di Google+ dan laman facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya.Stay Secure..

You Might Also Like:

Sabtu, 10 Ogos 2013

Dengan Beberapa Klik,Kata Laluan Mudah Diakses Melalui Chrome

Agak pelik bukan?Google adalah syarikat yang sememangnya mementingkan keselamatan tetapi dalam hal ini,mereka tidak kisah untuk menerangkan secara terperinci,menolak sebarang cadangan bahawa ianya adalah kelemahan sekuriti.Ini bukanlah isu yang baru.

Ciri yang dipersoalkan ini terdapat dalam Chrome apabila pengguna memilih Settings/Show Advanced Settings/Password and forms/Manage saved passwords.

Apabila anda sampai ke bahagian tersebut,anda boleh lihat Chrome menyenaraikan kata laluan yang anda simpan dalam bentuk yang asas.

Tiada 'master password,tiada keselamatan,malah tiada pemberitahuan kepada pengguna bahawa kata laluan dalam bentuk yang nyata.

Mungkin kita hanya perlu menggunakan 'pasdword manager' dan kita perlu beranggapan bahawa mana-mana komputer akan menjadi tidak selamat apabila ada sesiapa yang mempunyai akses fizikal terhadapnya.
Mungkin,tetapi isu ini tetap penting kerana orang yang tidak mempunyai pengetahuan akan terikut dengan membiarkan pelayar web menyimpan kata laluan untuknya.Masih belum jelas bagaimana sekuriti Google berjalan.

Pengguna bukannya pembangun.Mereka tidak tahu bagaimana ia beroperasi.Mereka tidak menjangkakan sebegini mudah untuk melihat kata laluan mereka.

Berbeza sedikit daripada Chrome,Firefox menawarkan penggunanya untuk menetapkan 'master password' tetapi berapa ramai yang menetapkannya.

Sudah tiba masanya Google lihat kembali ciri keselamatannya dan dengar cakap pengguna walaupun daripada pengguna biasa.

Sumber:Elliot Kember,Pembangun Design and Development Studio Riot

Ikuti saya di Google+ atau laman Facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya.
Stay Secure..

You Might Also Like:

Ahad, 4 Ogos 2013

Sailfish OS:Pesaing Baru Android dan iPhone

Alternatif Sebenar:Lain Daripada Lain


Ini lah sebenarnya visi syarikat Jolla dengan kerjasama Projek Mer dan disokong oleh Sailfish Alliance iaitu untuk mewujudkan sebuah persekitaran baru yang moden dan bergerak sendiri untuk sistem operasi mudah alih.Persekitaran ini membolehkan wujudnya lebih persaingan dan inovasi terbuka tanpa didominasi oleh pemain tunggal industri telefon pintar.Ini akan mewujudkan lebih banyak persaingan antara pembangun,penjual,pencipta perkakasan dan pembangun aplikasi.

Sailfish OS adalah terbuka,mesra dan dicipta oleh pasukan yang mempunyai rekod kredibiliti yang tinggi,kini bekerja dengan Jolla Ltd.

Sistem operasi ini adalah berasaskan kernel Linux dan Projek Mer.Tambahan lagi,antaramuka penggunanya hanya sebahagian atau keseluruhannya sumber tertutup dibangunkan oleh Jolla Ltd.Ini lah yang membezakan telefon pintar Jolla dengan telefon pintar yang lain kerana ianya dibangunkan untuk memberikan saingan terhadap Google Android dan Apple iOS.

Teknologi

Aplikasi yang dibangunkan dalam Sailfish OS menggunakan aplikasi Qt dan bahasa QML.Penggunaan bahasa aturcara ini membolehkan aplikasi yang dibangunkan boleh disentuh(touch enabled),penuh dengan animasi(animated) dan ringan.

Aplikasi Android masih boleh dijalankan melalui sumber pihak ketiga.Adaptasi ini adalah hasil penggunaan teknologi Qt5 dan Wayland.

Pembangunan aplikasi untuk Sailfish OS kini boleh dilakukan dengan memuat turun Sailfish Silica daripada laman web Sailfish OS.

Seni Bina

Sailfish OS adalah bukti warisan teknologi MeeGo.Teras sistem operasi ini adalah daripada Projek Mer.

Server Jolla bukan terletak di Amerika,jadi ianya tidak tertakluk pada PRISM dan undang-undang Amerika Syarikat seperti mana Google,Apple,Windows.Ini memberikannya kelebihan ke atas pesaingnya.

Projek MeeGo atau Mer ini adalah projek pembangunan sistem operasi mudah alih berasaskan Linux daripada syarikat telekomunikasi Nokia dan The Linux Foundation sebelum dibubarkan untuk membangunkan Tizen OS dan Jolla Ltd membangunkan Sailfish OS.

Perkakasan

Peranti yang telah menggunakan Sailfish OS:


Acer Iconia tab W500
O2 Joggler
Exopc
HP Mini 
PackardBell Buttefly Touch 
Nokia N950 and Nokia N9 - 
Google Nexus 7

Hands-On Demo Jolla Sailfish OS Smartphone        






OSAlt Open Source Review by +Nixie Pixel 


Hebat bukan sistem operasi terbaru daripada Jolla Ltd ini,saya pun teringin ingin mendapatkannya tetapi ianya belum berada di pasaran Malaysia dan ia juga baru akan dipasarkan pada hujung tahun ini.Diharapkan anda suka dengan post saya kali ini,ikuti saya di Google+ supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya.; ) Berikan reaksi anda,komen atau kongsikannya dengan rakan-rakan anda yang lain,saya amat menghargainya.

You Might Also Like:


Sabtu, 3 Ogos 2013

5 Tips Menggunakan Komputer Awam

Komputer awam di perpustakaan,kafe siber atau kedai kopi boleh menjadi lebih selamat jika anda mengikut beberapa peraturan mudah apabila menggunakannya.

1.Jangan Simpan Maklumat Log Masuk

Sentiasa log keluar daripada laman web yang anda gunakan apabila anda sudah selesai menggunakannya.Menutup pelayar web atau sekadar menulis alamat laman web lain tidak akan memberi jaminan kepada anda bahawa anda benar-benar sudah keluar daripada laman web itu kerana kebanyakan program terutamanya laman sosial,e-mel mempunyai ciri log masuk automatik yang menyimpan nama pengguna dan kata laluan.Pastikan anda menyahaktifkannya.

2.Jangan Tinggalkan Komputer Dengan Maklumat Sensitif Di Skrin

Jika anda terpaksa tinggalkan komputer sementara,pastikan anda log keluar daripada semua program yang anda sedang guna dan tutup tetingkap pelayar web yang memaparkan maklumat sensitif anda.

3.Padam Jejak Anda

Gunakan 'InPrivate Browsing' jika anda menggunakan Internet Explorer atau 'Incognito Mode' jika anda menggunakan Google Chrome supaya pelayaran web tidak meninggalkan sebarang jejak aktiviti web anda.

Padam fail Internet sementara'Temporary Internet Files' setelah selesai menggunakan komputer awam.

4.Berwaspada Dengan Pengintai Di Sebelah Anda

Apabila anda menggunakan komputer awam,berhati-hati dengan orang di sekeliling anda yang mungkin memerhatikan anda ketika anda menulis kata laluan sensitif anda.

5.Jangan Masukkan Maklumat Sensitif Di Komputer Awam

Anda perlu ingat pencuri tahap industri mungkin telah memasang perisian yang canggih ke dalam komputer awam yang boleh merekod apa yang anda taip terutamanya kata laluan dan e-mel.Maklumat tersebut akan dihantar kembali kepada pencuri tersebut.

Tidak kisah lah jika anda menggunakan 'InPrivate Browsing' sekalipun atau anda telah menghapuskan segala jejak anda setelah selesai menggunakan komputer awam kerana pencuri tersebut sudah pun dapat apa yang ia mahukan.

Jika anda mahu benar-benar selamat,elakkan daripada menaip nombor kad kredit atau apa-apa sahaja maklumat kewangan yang lain dan maklumat sensitif yang lain ke dalam mana-mana komputer awam.

Ikuti saya di Google+ atau laman facebook TEKNO Crazee untuk memastikan anda tidak terlepas post terbaru daripada saya.That's all,Stay Secure..

You Might Also Like:


Ahad, 28 Julai 2013

Cara Selamat Guna Wi-Fi

Kita sememangnya tidak dapat mengelak daripada terpaksa menggunakan Wi-Fi awam ketika berjauhan daripada rumah,atau untuk mengurangkan kos.
Semakin hari semakin banyak restoran atau tempat awam yang menyediakan Wi-Fi percuma.Tetapi anda harus ingat,bukan semuanya ada perlindungan privasi yang selamat.

1.MOD KONGSI

Tanpa kita sedari,kita mungkin mengaktifkan mod kongsi pada komputer atau gajet.Mod ini membolehkan orang lain yang menggunakan Wi-Fi tersebut menggodam komputer atau gajet anda.Bagi pengguna Windows,semuanya boleh dilakukan di Action Center.

2.GUNAKAN VPN

Apa itu VPN?VPN adalah singkatan kepada 'Virtual Private Network' yang bertindak seperti Intranet,memberikan anda privasi seperti jaringan peribadi biarpun anda sedang menikmati kebebasan menggunakan Wi-Fi awam.

3.CIRI AUTOMATIK

Anda mungkin secara tidak sedar terhubung komputer atau gajet anda ke mana-mana hotspot Wi-Fi yang tersedia.Ini adalah sangat berbahaya kerana pengguna yang berkemahiran berniat jahat boleh mengambil data-data peribadi anda.Cara penyelesaiannya,tutup Wi-Fi anda apabila tidak digunakan.Selalunya pengguna telefon pintar gagal menutup WiFi atau Bluetooth apabila tidak digunakan.

4.NAMA JARINGAN

Kadangkala apabila anda mahu menyambungkan komputer atau gajet anda ke Wi-Fi awam,terdapat pelbagai jenis nama rangkaian.Penggodam sengaja mencipta jaringan Wi-Fi palsu sekaligus meletakkan gajet anda dalam bahaya jika anda 'connect' padanya.
Sebagai contohnya,KFC tidak akan menggunakan nama 'Free KFC Wi-Fi'.Eloklah bertanya pemilik atau pekerjanya untuk kepastian.

5.KATA LALUAN

Gunakan kata laluan yang berbeza atau unik untuk setiap akaun.Ini dapat membantu apabila salah satu akaun anda ada gangguan.

6.FIREWALL

Ciri ini mengawal keluar masuk sambungan Internet untuk memastikan keselamatan komputer anda.Periksa status 'Firewall' di Control Panel.

7.IMBAS VIRUS

Imbas komputer anda dengan antivirus yang dikemaskini sekiranya ada gangguan pada sistem anda akibat terhubung ke suatu jaringan yang tidak selamat.
Harap tips ini dapat membantu anda mengamalkan cara yang lebih selamat apabila ingin menghubungkan komputer atau gajet ke WiFi awam.Jangan biarkan data peribadi anda terlepas ke tangan orang lain.
Ikuti saya di Google+ untuk perkembangan post terbaru daripada saya.Berikan reaksi atau komen jika anda suka artikel ini.Stay Secure..

You Might Also Like:



Rabu, 24 Julai 2013

Kelemahan Kata Laluan Telefon Pintar Anda

Semuanya kelihatan mudah dengan telefon pintar.Anda membuka aplikasi laman sosial dengan satu sentuhan,gambar-gambar anda juga sangat mudah diakses,begitu juga dengan dokumen-dokumen penting anda di ruang simpanan awan anda.Tidak terlepas juga emel,contact dan juga akaun dalam talian yang lain yang sedia diakses dengan satu sentuhan sahaja.

Pernahkah anda tertinggal telefon pintar anda di atas meja di kedai kopi misalnya ketika anda bergegas ke bilik air?Atau terlupa anda meletaknya di mana-mana?Fikirkan terhadap potensi risiko tersebut,jika telefon pintar anda jatuh ke tangan yang salah.Ambil 10 saat fikirkan tentangnya.Kemudian barulah anda teruskan membaca..

Menakutkan bukan?Semua emel,contact dan juga gambar-gambar peribadi anda berada dalam tangan orang yang tidak diketahui.Dengan akses yang sangat mudah dengan satu sentuhan,begitu lah juga jika ianya berada di tangan orang lain.Kelemahan kata laluan telefon pintar anda adalah sangat tinggi.

Tujuan cerita ini bukanlah untuk menakutkan anda,tetapi supaya anda mengambil tindakan.

Kemahuan untuk kekal log masuk melalui aplikasi di telefon pintar adalah kuat.Kadang-kadang kita gagal untuk log keluar daripada aplikasi yang ada di dalam telefon pintar terutamanya aplikasi laman sosial disebabkan kita mahu cepat atau tidak mahu bersusah payah untuk mengisi kata laluan untuk log masuk lebih-lebih lagi apabila anda ingin segera memuat naik gambar yang anda baru sahaja ambil ke laman sosial.Tetapi sesiapa yang menderita akibat maklumat peribadi mereka terdedah daripada peranti yang hilang atau dicuri pasti akan berharap mereka meluangkan sedikit masa mengukuhkan keselamatan peranti mereka.

Bayangkan jika telefon pintar atau tablet kesayangan anda hilang,jadi sesiapa sahaja yang memilikinya mungkin mempunyai akses ke semua akaun laman sosial anda,dan jika cukup pantas mereka boleh menukar kata laluannya menyebabkan amat susah untuk anda mengembalikan akaun laman sosial anda.

Mereka juga pasti mempunyai akses terhadap aplikasi emel di dalam telefon pintar dan mereka boleh mengesahkan penukaran kata laluan melalui emel yang mereka terima apabila menukar kata laluan akaun laman sosial anda.

Jika anda menerima emel pengesahan kata laluan baru di peranti yang lain jika ada,anda mungkin boleh mengambil tindakan sepatutnya tetapi mungkin mereka sudah pun melakukan kerosakan dan itu pun kalau anda mempunyai peranti lain.

Dengan semua maklumat peribadi di simpan di dalam telefon dan juga melalui emel,memang mempunyai kemungkinan yang benar bahawa identiti anda mungkin dicuri dan digunakan untuk pelbagai tujuan.Telefon pintar kini menjadi semakin pintar menyebabkan mereka menjadi peranti penyimpan segala apa yang sudah dilog masuk.

Sangat tidak praktikal apabila dilihat,tetapi sebenarnya satu-satunya cara untuk memastikan aplikasi anda tidak terdedah ialah dengan melog keluar daripada semua aplikasi yang anda telah selesai gunakan.

Seperti biasa,barisan pertama pertahanan adalah menggunakan kata laluan untuk melindungi peranti anda.Pastikan ianya dilancarkan selepas sedikit kenyahaktifan.

Walau apapun cara yang anda gunakan untuk melindungi peranti anda,memang banyak yang akan dikesalkan jika ianya jatuh di tangan orang yang salah,jadi gunakan lah seberapa banyak perlindungan yang mungkin.

Sumber: Norton

Ikuti saya di Google+ untuk menerima perkembangan terbaru post daripada saya.

That's all,Stay Secure..

You Might Also Like:





Selasa, 23 Julai 2013

Ciri Keselamatan Windows 8

Sistem operasi terbaru daripada Microsoft ini menawarkan beberapa ciri keselamatan terbaru yang menjadikan sistem operasi ini lebih selamat berbanding sistem operasi terdahulu yang pernah dicipta oleh Microsoft.Antara ciri keselamatan terbaru daripada Microsoft ini ialah:

  • Windows Update Mengemaskini PC anda secara automatik
Windows Update akan mengemaskini komputer anda sebaik sahaja kemaskini terbaru muncul tetapi sudah tentulah ianya memerlukan talian Internet.Anda tidak perlu lagi bersusah payah memasang kemaskini terbaru jika Microsoft mengumumkan terdapat kemaskini terbaru atau disebabkan kelembaban Windows 7 mengemaskini PC anda walaupun anda telah hidupkan untuk menerima kemaskini terbaru secara automatik.

  • Perlindungan Antivirus kini dilengkapkan sekali
Dalam Windows 8,Windows Defender dilengkapkan sekali menggantikan Microsoft Security Essentials.Windows Defender di dalam Windows 8 berbeza dengan yang ada dalam Windows 7.Jika komputer anda tidak berfungsi dengan sepatutnya,ambil lah masa anda untuk mengesan virus dengan perisian keselamatan yang sudah terbina ini.

  • Elakkan Penipuan Dengan Penapis Phishing
Windows SmartScreen adalah ciri terbaru yang boleh melindungi anda daripada penipuan phishing dan juga perisian berniat jahat yang lain yang belum lagi dikesan perisian sekuriti anda.Ia akan memberi amaran kepada anda jika ia tidak dapat mengenalpasti sesuatu perisian atau aplikasi yang tidak diketahui.



Di sebalik kritikan yang diterima ke atas persekitaran baru yang ditawarkan oleh sistem operasi generasi kedua daripada Microsoft ini yang sering menimbulkan masalah,penawaran daripada segi keselamatan ini menjadikan sistem operasi ini lebih selamat berbanding sistem operasi sebelum ini.

Sabtu, 22 Jun 2013

5 Tips Untuk Beli Belah Dalam Talian Selamat

5 Tips For A Secure Online Shopping Trip
Sumber:Norton

It's been a while right...Busy sikit dengan assignment dekat U ; )

Jadi,adakah anda pernah terfikir dan mencuba membeli belah secara dalam talian.Kita kini berada dalam dunia yang boleh dikatakan tanpa batasan,semuanya boleh dilakukan secara dalam talian,di dalam bilik tidur anda tanpa perlu membuka baju tidur anda.

Tetapi,kemudahan yang kita ada ini datang dengan risikonya yang tersendiri.Kita boleh terperangkap dengan penipuan dan kecurian data jika kita gagal mengambil langkah yang perlu untuk melindungi diri kita daripada risiko pembelian dalam talian ini.

Ini dia sedikit tips yang boleh membantu anda untuk sekurangnya-kurangnya mengambil langkah yang perlu:

1.Layari dengan selamat dengan HTTPS

Anda mungkin tahu 'S' adalah untuk secure.Tetapi anda mungkin tidak sepeka ketika anda melayari.Apa-apa yang anda taip seperti nama,alamat,nombor kad kredit adalah maklumat sensitif,jadi amat penting untuk anda tahu bahawa anda benar-benar berkomunikasi dengan laman web yang betul.Untuk lebih kepastian,anda boleh tekan pada ikon padlock pada alamat web untuk memastikan bahawa laman web tersebut benar-benar telah disulitkan atau encrypt.

2.Kata laluan

Sejujurnya,kata laluan yang panjang sahaja tidak cukup untuk melindungi diri anda malah amat mudah untuk terjejas jika ianya mudah diteka sebagai contohnya 'mypassword1111'.Gunakan kata laluan yang dicipta secara rawak seperti 'z59K@h6J#'. Cipta kata laluan yang mereka tidak akan terfikir di minda mereka..

3.Tahu ke mana tujuan anda

Terdapat banyak laman web di luar sana yang telah terjejas dan akan menggunakan maklumat anda untuk mengodam akaun anda.Jangan terperangkap ke arah mendedahkan maklumat sulit kepada parti yang salah.Norton Safe Web atau WOT,alatan yang memberikan rebiu,rating dan reputasi kepada laman web berasaskan komuniti secara percuma boleh membantu anda melindungi maklumat peribadi anda ketika anda membeli belah secara dalam talian.Ia membolehkan anda memeriksa URL laman web tersebut selamat atau tidak sebelum anda pergi ke laman web tersebut.

4.Membeli belah dengan bijak melalui online form filling.

Kebanyakan password manager sudah menyediakan ciri ini.Amat mudah,secara automatik mengisi boring dalam talian untuk anda,tidak perlu mengisi banyak kali.

5.Log Keluar apabila selesai

Nampak mudah bukan..semuanya bergantung kepada kepekaan kita.Kadang-kadang kita terlalu gembira dan lalai sehingga kita lupa untuk menekan log keluar daripada laman web tersebut.Jadi,ambil lah masa anda dan lindungi integriti kata laluan anda dan log keluar.

Kekal selamat dan melindungi integriti kata laluan anda ketika membeli belah secara dalam talian boleh menjadi sesuatu yang mencabar tetapi hanya beberapa minit pelaburan dalam sekuriti boleh mencegah kesulitan yang anda akan hadapi selepas itu..

Berikan lah komen dan reaksi anda jika anda suka artikel ini,saya amat menghargainya.Ikuti saya di Google+ dan laman facebook TEKNO Crazee untuk mengikuti perkembangan blog ini dan untuk lebih berita Tech..

Rasanya setakat ini dulu,Stay Secure...

 







Sabtu, 8 Jun 2013

Latest Anti Virus Test by AV-Comparatives

Lama sangat dah kan saya tidak kemaskini blog saya nie dengan post terbaru,maklumlah sibuk baru saja melanjutkan pelajaran ke universiti,tidak seperti dulu selepas SPM,sentiasa berada di rumah..boleh buat apa sahaja,sentiasa ada masa.

Jadi,untuk post kali ni,apa kata kita lihat review untuk antivirus terbaik pada ketika ini untuk memudahkan anda membuat pilihan membeli antivirus terbaik untuk memastikan computer anda sentiasa selamat daripada serangan.

Dibawakan oleh AV-Comparatives







Jika dilihat dari segi Real World Test,ini adalah antara yang terbaik dikira dari aspek peratus diserang,user dependant dan juga berjaya dihalang mengikut ranking:
  1. BitDefender
  2. Kaspersky
  3. F-Secure
  4. eScan
  5. McAfee
  6. Trend Micro
  7. ESET
  8. Qihoo
  9. Avast
  10. Sophos
Dari segi Performance Test pula mengikut ranking:
  1. Kaspersky
  2. F-Secure
  3. Sophos
  4. ESET
  5. Avast
  6. Symantec
-Vendor yang lain bawah daripada Symantec menggunakan system resources yang agak banyak,tidak sesuai untuk computer yang lembab.

Sebenarnya terdapat banyak lagi test yang dijalankan tetapi saya hanya ambil test yang terbaru sahaja untuk memudahkan.Jadi berdasarkan test tersebut anda bolehlah menyeimbangkan keputusan dua test tersebut untuk membeli antivirus yang terbaik

Untuk melihat keputusan sebenar test tersebut,anda bolehlah klik pautan di bawah.Ianya amat mudah berdasarkan carta untuk melihat sekali imbas keputusan tersebut.AVC Test Result

Follow saya di Google+ dan halaman facebook TEKNO Crazee untuk mengikuti perkembangan terbaru post dari saya dan untuk lebih banyak berita tech.

Jika anda suka artikel ini,berikan lah reaksi dan komen anda di bawah,saya amat menghargainya.



Sabtu, 25 Mei 2013

App Review:4K Video Downloader

Aplikasi yang saya akan tinjau kali ini adalah antara aplikasi terbaik untuk memuat turun video Youtube dari OpenMedia LLC ini. +4K Download

Aplikasi ini adalah cross platform,sumber terbuka dan sudah tentunya percuma.Tersedia untuk Windows,Linux dan Mac Os.Ini adalah aplikasi paling popular daripada syarikat aplikasi sumber terbuka ini.Antara cirinya ialah ia membenarkan anda memuat turun video,audio dan juga sari kata dari Youtube,Facebook dan Vimeo.Ianya percuma,milik anda selamanya.

Aplikasi ini bergantung kepada sumbangan derma daripada komunitinya untuk menghasilkan versi baru yang mempunyai lebih banyak fungsi dan juga iklan dari laman webnya.

Saya sarankan anda mencuba aplikasi ini kerana ianya lain daripada yang lain,mudah dan direka bukan untuk membahayakan komputer anda dengan adware,spyware atau malware seperti aplikai pemuat turun video yang lain..Ini lah aplikasi yang dihasilkan hasil daripada sumbangan derma.Cubanya dan gantikan sahaja aplikasi memuat turun video yang anda ada sekarang dengan yang ini..

Muat turunnya di laman web penyedia aplikasi terbesar dunia ini -klik link di bawah

Jika anda suka aplikasi ini,jika anda tidak mempunyai peluang untuk menyumbang derma untuk pembangunan aplikasi ini,jangan risau..anda boleh menyumbang dengan menyebarkannya kepada rakan-rakan anda yang lain di twitter,facebook terutamanya.Ianya sudah cukup bagus buat syarikat pembangun aplikasi ini sebagai tanda penghargaan.

Tunggu apa lagi,saya sudah pun menggunakannya,anda bila lagi..







Jika anda suka artikel ini,berikan lah reaksi dan komen anda di bawah,saya amat menghargainya..atau kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan anda di facebook dan twitter.Ikuti perkembangan blog saya dengan menambah saya ke circles anda di Google+ dan halaman facebook TEKNO Crazee untuk lebih banyak berita tech.

Olla,enjoy this app..; )

Ahad, 19 Mei 2013

Jumaat, 17 Mei 2013

Khamis, 16 Mei 2013

May Patch Tuesday Kritikal Untuk Pengguna Internet Explorer

Seperti biasa minggu kedua hari Selasa setiap bulan atau lebih dikenali dengan Patch Tuesday dan bagi pengguna di sebelah timur seperti Malaysia adalah pada hari rabu,Microsoft mengeluarkan kemaskininya untuk pengguna Windows.


Saya telah pun mengerahkan kemaskini tersebut pada hari semalam untuk komputer Windows 7 dan Windows 8 saya.Kemaskini tersebut merangkumi kemaskini untuk Microsoft Office,Publisher,Visio,.NET,Windows dan paling penting Internet Explorer..

Ianya sangat penting bagi pengguna Internet Explorer 8 dengan eksploit terhadap kecacatan tersebut membolehkan pelaksanaan kod dari jauh.Kemaskini tersebut juga merangkumi tampalan terhadap kecacatan IE10  yang dijumpai ketika pertandingan PWN2OWN dua bulan lalu.

Saya nasihatkan jika anda boleh menaiktaraf Internet Explorer anda, maka lakukannya..

Adobe juga sudah mengeluarkan kemaskini untuk Adobe Flash Player dan Adobe Reader/Acrobat..

Jika anda selalu melihat video di mana-mana sahaja web yang menggunakan plugin Flash ini atau anda selalu bermain games flash online,anda dinasihatkan supaya mengemaskininya.Sebagai lebih langkah keselamatan,anda bolehlah setkannya untuk Click-to-Play jika anda menggunakan Google Chrome di ruang Settings/Show Advanced Settings/Content Settings.

Seperti biasa,Flash Player terbaru boleh didapati di
http://get.adobe.com/flashplayer

Credit to:Sophos for picture and info

Jika anda suka artikel ini,berikan lah reaksi atau ulasan anda di bawah,saya amat menghargainya..

Jangan terlepas post terbaru daripada saya atau untuk lebih banyak berita tech dengan mengikuti saya di Google+ atau halaman facebook TEKNO Crazee.

Stay Secure..

You Might Also Like:






intensedebate addthis

Ahad, 12 Mei 2013

55% Pengguna Internet Menggunakan Kata Laluan Sama Untuk,Mungkin Tidak Semua,Laman Web.Bilakah Mereka Akan Belajar?

Satu kajian daripada sebuah syarikat pemerhati komunikasi daripada UK telah merungkaikan sebahagian statistik yang menunjukkan bagaimana teruknya masyarakat umum melayan keselamatan kata laluan mereka.

Kenapa ianya penting sangat?Sebab ianya penting,bayangkan anda adalah ahli kepada laman web X,Y dan Z-dan anda menggunakan kata laluan yang sama untuk laman web tersebut.Jika X menghadapi kebocoran data dan pangkalan data kata laluan mereka diakses,sesuatu yang bukan jarang-jarang lagi berlaku sekarang..ataupun penggodam berjaya mengetahui kata laluan untuk X,tidak kah Y dan Z juga akan terjejas..risiko yang sememangnya anda tidak patut ambil.Lebih teruk lagi jika laman web Y dan Z itu adalah laman web rangkaian sosial anda..

Jika itu tidak cukup menakutkan lagi,1/4 mengatakan mereka menggunakan kata laluan yang mudah diingati seperti tarikh lahir atau nama orang yang dikenali sekaligus membuka pintu kepada akaun dalam talian mereka digodam oleh penjenayah siber.

Ia sememangnya amat merisaukan melihat ramai orang membuatkan hidup sungguh mudah buat penjenayah siber dan pencuri identiti apabila ia sememangnya amat mudah untuk mencipta kata laluan yang kuat sebagai sebahagian daripada kehidupan seharian.

Dalam post sebelum ini,saya sudah tunjukkan video daripada vendor antivirus Sophos tentang bagaimana mencipta kata laluan yang sukar untuk dipecahkan tetapi mudah diingati.Anda mungkin fikir ianya susah untuk mengingati kesemua kata laluan yang sukar dipecahkan itu dengan laman web yang banyak..tetapi password manager kan ada.Cuma pastikan master password untuk kata laluan password manager tersebut cukup kuat..itu sahaja,anda pasti tidak mahu kehilangan kesemua kata laluan tersebut jika master password tidak kuat,ianya akan menjadi sia-sia sahaja ; )

Jika anda tidak menjumpai post berkaitan video tersebut..anda boleh pergi ke ruang Tags di bawah sekali dan klik sahaja tags password atau sophos,anda pasti menjumpainya.

Setakat ini dulu,harap selepas ini anda akan lebih menghargai kata laluan anda..: )

Take care out on the net n fix your password today

Jika anda suka artikel ini,berikan reaksi anda di bawah,saya amat menghargainya atau berikan komen anda jika anda ada..di ruang ulasan.

Ikuti saya di Google+ dan halaman facebook TEKNO Crazee untuk mengikuti perkembangan post terbaru di blog saya ini dan untuk lebih banyak berita tentang dunia teknologi komputer..

You Might Also Like:

Rabu, 8 Mei 2013

Bagaimana Mencipta Kata Laluan Yang Kuat Dan Mudah Diingati

Dalam post kali ini saya hendak berkongsi dengan anda semua tentang bagaimana mencipta kata laluan yang kuat,panjang dan mempunyai pelbagai karakter di dalamnya tetapi mudah dicipta dan diingati.

Keynote:
  • Jangan memilih perkataan yang ada dalam kamus,pasukan kegemaran anda,tarikh lahir anda dan lain-lain maklumat peribadi anda
  • Gunakan kata laluan yang dicipta melalui kombinasi huruf kecil,huruf besar,simbol,nombor dan karakter yang lucu ; )
  • Buat satu ayat yang mengandungi 5-6 perkataan di dalamnya yang anda suka atau anda rasa lucu,dan ambil huruf di depan setiap perkataan tersebut untuk dijadikan kata laluan.Bagaimana dengan simbol dan karakter lain pula?Okay..sebagai contohnya dalam ayat tersebut,ada perkataan and atau dan,anda boleh gantikannya dengan &..mudahkan.Begitu juga dengan perkataan yang sesuai dengan simbol yang lain.Untuk lebih memahami,lihat lah video yang telah disediakan oleh firma keselamatan Sophos ini..
  • Bagaimana untuk membuat kata laluan tersebut lebih susah untuk di crack?Anda boleh menukarkan sesetengah huruf yang ada tersebut dalam huruf kecil atau huruf besar.
  • Kata laluan yang susah untuk di crack tidak akan bermakna dan menjadi sia-sia jika anda menggunakannya untuk laman web yang banyak.
  • Satu kata laluan untuk satu laman web
  • Banyak bukan dan pasti susah untuk diingati,jadi saya cadangkan anda menggunakan password manager untuk menyimpan kata laluan yang susah untuk di crack anda yang banyak tersebut dan set kan master password yang kuat untuk password manager anda.Jadi,anda hanya perlu ingat master password itu sahaja selepas ini..





Jika anda suka artikel ini,berikan la reaksi anda di bawah,saya amat menghargainya atau jika anda ada sebarang komen,bolehlah tulis di ruang ulasan di bawah.

Ikuti saya di Google+ atau melalui halaman facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak ketinggalan jika saya ada post terbaru di blog saya ini..

That's all,Stay Secure...

Khamis, 2 Mei 2013

Wikipedia 101

Credit to www.OnlineMBA.com

Sabtu, 27 April 2013

Social Media Facts And Statistics

Credit to:Samir Saleem samzbest@gmail.com


Infographic tells everything....

Jika anda suka infografik ini,berikan lah reaksi anda di bawah..saya amat menghargainya ; )

Jangan terlepas post terbaru daripada saya dengan mengikuti saya di Google+ ATAU laman facebook TEKNO Crazee untuk lebih banyak berita dunia IT..

Sabtu, 20 April 2013

Pertahankan Komputer Anda Daripada Serangan

Happy Saturday..Jadi apa perancangan anda pada hari cuti ini setelah penat bekerja?

Hari ini saya rasa kita relaks sikit lah kan..jadi saya sudah sediakan satu topik dengan tips-tips menarik yang kadang-kadang anda sendiri tidak terfikir tentangnya..

Bagaimana hendak mempertahankan komputer daripada serangan?Bergantung 100% kepada perisian keselamatan bukan lah jalan yang terbaik kerana tiada yang sempurna jadi kadang-kadang perisian keselamatan daripada vendor yang hebat pun akan misdetected atau terlepas daripada mengesan ancaman yang berjaya masuk ke dalam komputer anda.

Jadi apa jalan yang terbaik untuk mempertahankan komputer anda?Ianya adalah amalan sekuriti komputer terbaik..gunakan komputer anda secara beretika.

Pertama sekali,anda perlu berhati-hati apabila memuat turun gambar,lagu dan games percuma.Jarang sekali mereka akan memberikan kepada anda secara percuma,pasti anda program di sebaliknya yang berniat jahat terhadap komputer anda..lebih-lebih lagi games kerana ia berformat .exe atau pun executable.

Jika anda mahukan lagu ataupun games,jadi dapatkannya secara sah,lagi pun lagu dan games percuma atau pun games crack yang disebarkan secara meluas di Internet tanpa kebenaran pemiliknya adalah kesalahan melanggar hakcipta digital..Ya,bukan anda yang menguploadnya di Internet tetapi anda memuat turun dan itu bermakna anda menyokong mereka dan anda seorang yang tidak beretika.

Gambar pula jarang yang berniat jahat kerana formatnya tidak sesuai untuk serangan tetapi anda boleh menggunakan Web of Trust yang menyediakan rating untuk menunjukkan gambar dari laman web mana yang selamat.Web of Trust(WOT) boleh didapati sebagai extension di Chrome Web Store..

Keduanya,elakkan daripada melawati laman web lucah atau porno kerana di situ penuh dengan malware tidak kiralah jika anda tidak memuat turun apa-apa pun kerana mereka akan memuat turunnya untuk anda tanpa anda sedari..ianya dinamakan drive-by-download yang akan memuat turun program berniat jahat atau malware ke kmputer tanpa anda sedari..Mereka sudah tahu bahawa laman web seperti ini akan mampu menarik ramai pengunjung jadi mereka menggunakan kesempatan ini untuk menyerang anda..

Jika anda menggunakan Chrome,anda boleh set kan supaya ia tidak membuka pop-up windows daripada laman web seperti ini di Settings-Show Advanced Settings-Content Settings.Jika pop-up windows itu terbuka juga,anda boleh menekan butang Ctrl - F4 serentak untuk menutup tab atau jika itu tidak berhasil juga anda boleh menekan Alt - F4 serentak untuk menutup terus pelayar web supaya tiada apa-apa ancaman berjaya masuk ke komputer anda dan selepas anda boleh buka semula pelayar web dan melayari Internet seperti biasa.

Tips seterusnya daripada saya tetapi bukan yang terakhir kerana kalau nak senaraikan semua memang tak habis la post saya ni kan ) ialah pastikan anda scan komputer anda dengan perisian keselamatan sekurang-kurangnya sekali sebulan untuk memastikan tiada program berniat jahat yang terlepas daripada real-time scanning perisian keselamatan anda berjaya untuk terlepas selama-lamanya dalam komputer anda..

Jadi setakat ini dulu rasanya..Jika anda ada sebarang komen,ulasan atau apa-apa yang nak ditambah,bolehlah tulis di ruang ulasan di bawah dan berikan reaksi anda jika anda suka artikel saya ini.

Ikuti saya di Google+ atau halaman facebook TEKNO Crazee untuk kekal update dengan post terbaru dari saya..Bye Bye,Stay Secure..

You Might Also Like:








Sharethis