Jumaat, 20 September 2013

Eksploitasi Pelayar Web:Apa Yang Perlu Kita Buat?

Kita boleh lihat pelayar web tidak kiralah Internet Explorer,Mozilla Firefox ataupun Chrome sentiasa dinaik taraf ke versi seterusnya kebiasaannya bagi menampal lubang-lubang yang membolehkan eksploitasi berniat jahat dilaksanakan atau lebih mudah dikenali sebagai 'security bugs'.

Walaubagaimanapun,adakah kita hanya mahu mengharapkan mereka iaitu pembangun pelayar web untuk menampal 'security bugs' tersebut sementara kita terus bebas melayari Internet dengan senang hati tanpa memikirkan risiko yang ada.

Apa yang kita boleh buat ketika eksploitasi sedang berlaku keatas pelayar web yang kita gunakan dan pembangun belum lagi mengeluarkan 'security patch' untuk menampal 'security bugs'?

Langkah ini boleh dikira wajib untuk anda laksanakan bagi mengelak anda daripada menjadi mangsa iaitu jangan gunakan akaun pentadbir atau 'administrator' untuk melakukan aktiviti harian anda melayari Internet.

Kedua ialah gunakan EMET yang boleh dimuat turun di laman Microsoft yang boleh mengurangkan risiko anda menjadi mangsa 'remote code execution' dan 'elevation of privileges'.Perisian ini berfungsi untuk sistem operasi Windows 7 dan bawah daripadanya.

Rasanya setakat ini sahaja..Diharapkan anda akan melaksanakan langkah ini bagi mengurangkan risiko anda menjadi mangsa..

That's all Stay Secure..

Ikuti saya di laman facebook TEKNO Crazee atau follow saya di Google+ supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya.

Sharethis