Jumaat, 28 Februari 2014

Apa Yang Anda Boleh Buat Dengan Pelayar Web Selain Melayari Internet?

Duduk berhadapan dengan komputer bercahayakan lampu 'fluorescent' siling di sebuah bilik di atas kedai mamak kolej kediaman,puas ku memikirkan apa yang hendak dipost untuk post kali ini yang ditugaskan oleh pensyarah yang pastinya agak berbeza berbanding post-post sebelum ini..

Setelah puas berfikir,timbul idea di minda ku untuk berkongsi perkara asas yang ku ketahui berbanding daripada aku mencarinya di Internet.Walaubagaimanapun,serba sedikit maklumat daripada sumber Internet tetap ku gapai untuk memperkukuhkan maklumat yang ingin ku sampaikan kepada rakan-rakan ku di universiti ini mahupun rakan-rakan ku di luar sana..

Oleh Arerifx TheReds

Kod Sumber Laman Web

Aku guna korang la kan memandangkan ini ditujukan kepada rakan-rakan  berbanding menggunakan anda sebelum ini,korang pernah tak cuba lihat kod sumber laman web yang korang lihat setiap hari,korang boleh klik kanan dan 'View Page Source' atau tekan F12 pada keyboard korang untuk melihatnya..

Cookies

Bagaimana pula dengan cookies?Korang tahu tak apa yang cookies simpan..pasti ramai yang sudah tahu kan..Bagaimana korang nak tengok data yang cookies simpan dalam pelayar web korang?

Ini caranya..
  1.  Pergi ke menu atau settings Google Chrome 
  2. Skrol ke bawah sampai korang jumpa content settings
  3. Klik content settings
  4. Klik All cookies and  sites data
  5. Di sini korang boleh 'explore' jenis data yang cookies simpan

Lihat lagi tentang:

chrome://

Korang tahu tak yang tentang chrome:// ? Kebiasaanya yang sering ditaip di ruang alamat pelayar web adalah chrome://plugins untuk melihat extension atau plugins pelayar web dan juga untuk aktifkan dan menyahaktifkan plugins tersebut bagi tujuan keselamatan atau kelajuan pelayaran Internet..


Terdapat pelbagai lagi yang korang boleh lihat dan kaji iaitu chrome://settings chrome://version dan lain-lain tetapi berhati-hati apabila mencuba dengan sesetengah yang lain kerana konfigurasi yang salah akan menyebabkan masalah yang korang pasti tidak menginginkannya berlaku..

Rasanya setakat ini dulu,ini hanya perkara asas yang mudah di 'explore' oleh semua orang tetapi harap ia berguna untuk korang semua..

Terima kasih kerana melawat blog ini..

Ikuti saya di Google+ dan laman facebook TEKNO Crazee supaya anda tidak terlepas post terbaru daripada saya


Sumber rujukan lain:
  1. https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en
  2. http://google.about.com/od/chromeandbrowserreviews/ss/Chrome-cache-clear_5.htm













Sharethis